Vill du förbättra ditt minne och din koncentration? Om ja, du landade på höger sida, där jag kommer att ge dig några tips att göra det. Men det första du måste göra är att tro på det och det blir möjligt. Många forskare visar det, så du kan lita på det.

Jag nämner här några av tricket för att göra detta:

  • Skriv ner det: några av oss vill inte skriva men om du är student kan du skapa anteckningar eller skriva en blogg medan du studerar – alla dessa aktiviteter ökar din förmåga att komma ihåg de saker du skriver.
  • Skratta högt: Forskare föreslår att skratta ut högre förbättrar ditt kortvariga minne. När du gör det, avger din kropp en speciell typ av hormon (endorfin), vilket ökar din logik kapacitet och minskar stress.
  • Lyssna lite musik: En viss typ av musik har varit till stor hjälp för att förbättra minnet. Sånger och musik kan spela en viktig roll för att ta tillbaka dina speciella minnen. Information som lär sig när man lyssnar på en viss sång eller samling kan komma ihåg genom att tänka på sång eller sång i åtanke.
  • Visualisera saker: Det bästa sättet att minnas och komma ihåg saker är att visualisera vad du läser eller lyssnar på i din egen hjärna. Var uppmärksam på fotografier, diagram och annan grafik som visas i din bok. Om du inte studerar en bok, försök sedan skapa en mental bild av vad du försöker komma ihåg. Ju mer denna mentala bild blir klar, desto mer kommer du att komma ihåg.
  • Lär dig nya saker och var kreativ: Försök att lära dig nya språk, spela musikinstrument, måla, förbättra ditt ordförråd – lära dig nya saker och hålla det kreativa arbetet aktivt.
  • Upprepa saker i det dagliga livet: Om du vill installera ett minne i din hjärna, upprepa det om och om igen. Om du träffar en ny person, upprepa hans namn när han händer på honom (“Hi Mohan”), när du avslutar samtalet, säg sedan hans namn igen (“Det var trevligt att träffa dig, Mohan”). Om du finner det här konstigt kan du säga i ditt sinne.
  • Lär någon: Läs högt, har ansetts vara användbart för att förbättra minnet. Faktum bakom den här tanken är att psykologer och lärare har funnit att när vi lär oss något eller något annat koncept, så kan vi komma ihåg det där väldigt enkelt.
  • Prata med din omgivning: Den är kopplad till att vara uppmärksam. Övning gör de omgivande sakerna och ett mentalt fotografi av din omgivning. Fokusera på alla saker – doft, människor, väder etc.
  • Undvik multitasking: Studier har visat att vår hjärna inte effektivt kan växla mellan uppgifter, vilket innebär att när du gör multitask tillsammans, så gör du inte någonting. Var forskning också visade att vi lär oss mindre och slösar bort vår tid när vi lär oss multitasking .
  • Skapa anslutningar: Du kan förbättra ditt minne genom att ansluta till det du ser i din rutin. Som ett exempel – att komma ihåg ett visst tecken på vägen du går igenom, som att komma ihåg en stor butik eller ett showroom eller sjukhus, gör det enkelt att komma ihåg banan. För att komma ihåg ett telefonnummer kan du komma ihåg det genom att ansluta dig, ditt födelsedatum eller årets äktenskap till knuten.
  • Ta bort stress: Jo det är väldigt svårt att göra men ändå, om du ger det ett försök, hjälper det dig att förbättra minnet genom att ta bort stress
  • Meditation: Tid på morgonen är den bästa tiden att meditera. Meditera minst 15 till 30 minuter per dag ger förändringar i din hjärna och stress tas bort. Meditation matchar dig med dig själv och ger underbara förändringar i ditt liv.
  • Läs: Läs minst 20 minuter varje dag kan förändra ditt liv.
  • Yoga: Yoga förändrar också din hjärna. Nu har du också World Yoga Day. Det hjälper till att minska stress, ångest och depression. Yoga skyddar hjärnan från att krympa med ålder.
  • Regelbunden kropp Övning: Övning är inte bara övning av kroppen, det bidrar också till att träna din hjärna också. Träna också med någon intressant aktivitet som att simma eller gå med i sportklubben.
  • Sova ordentligt: du måste ta tillräcklig sömn i 7-8 timmar. Genom att uppnå tillräcklig sömn, korsar du hela spektret av nattcykeln, vilket är nödvändigt för optimal hjärna under vakning. Även en liten tupp som tas under trötthet under dagen laddar din hjärna.
  • Få organiserad: Genom att organisera vardagliga saker på ett organiserat sätt blir ditt sinne självständigt, vilket hjälper till att fokusera på viktiga saker.
  • Var en social person: du måste spendera tid med de människor du känner dig bekväm att spendera tid med. Självförtroende ökar på grund av vilken stress som tas bort.
  • Läs: Läs minst 20 minuter varje dag kan förändra ditt liv.
  • Yoga: Yoga förändrar också din hjärna. Nu har du också World Yoga Day. Det hjälper till att minska stress, ångest och depression. Yoga skyddar hjärnan från att krympa med ålder.