Kanske att du någonstans har hört talas om “Jorden runt på 80 dagar” eller du kanske sett filmen baserat på historien. Jules Vernes mest berömda roman är “Runt världen på åttio dagar” som publicerades år 1873. Även om det var en fiktiv roman tyckte folk om den väldigt mycket, och det var anledningen till att denna roman översattes till så många språk. Den största konflikten i romanen var tidsaspekten.

Runt om 80 dagar är den mest berömda boken av Jules Verne. Den här boken publicerades år 1873. Detta är den mest kända och mest översatta reseboken med alla detaljer skrivna fram till idag. Det var en imaginär resa och det fanns ingen sådan typ av resa i verkligheten. Många filmer baserade på denna roman gjordes och den mest kända filmen gjordes 1956. Den fick också 5 Oscar-utmärkelser.

Hjälten i denna roman är en engelsman som heter Phileas Fogg. En dag satt Phileas med vänner i klubben. Nyheten spreds i Daily Telegraph den dagen att mellan Bombay och Calcutta har det lagts en järnvägen och hela världen kan resas på 80 dagar. Fogg förstår att detta kan göras, medan hans vänner inte var överens med honom. I det här fallet satsar de 20 tusen pund mellan dem. Fogg åkte sedan från London den 8 oktober klockan 8:45 för att slutföra sin resa med sin nyanställda franska betjänt Passepartout. För att vinna sin insats måste han komma tillbaka till klubben senast den 8 december 1872. Deras schema beskrivs i tabellen nedan:

Resans Original Plan

London till Suez, Egypten Järnväg till Brindisi, Italien. Ångbåt (Mongoliet) över Medelhavet. 7 dagar
Suez till Bombay, Indien Ångbåt (Mongoliet) över Röda Havet och Indiska Oceanen 13 dagar
Bombay till Calcutta, Indien Järnväg 3 dagar
Calcutta till Victoria, Hong Kong Ångbåt (the Rangoon) över södra Kinesiska Havet 13 dagar
Hong Kong till Yokohama, japan Ångbåt (the Carnatic) över södra Kinesiska Havet, östra Kinesiska Havet och Stilla Havet 6 dagar
Yokohama, till San Francisco, USA Ångbåt (the General Grant) över stilla havet 22 dagar
San Francisco till New york, USA Järnväg 7 dagar
New York till London, England Ångbåt (China) över Atlanten till Liverpool sedan järnväg 9 dagar
Totalt 80 dagar

 

Det var rån i en bank och när de lämnade staden samtidigt tyckte folk att de var bakom rånet, så Detective Fix of Scotland Yard började jaga dem så snart han hörde av dem. Enligt detektivet Fix motsvarar Fogg beskrivningen av det rånet och Fix förstår att Fogg är kopplad till bankrånet. Fix försökte avslöja det faktum att veta sanningen så han gjorde sig vän med med Foggs tjänare utan att berätta om sigsjälv.

Fogg flyttar sig från Bombay till Calcutta. Innan 50 miles från Allahabad inser han att järnvägslinjen inte har slutförts ännu, så avståndet till Allahabad ska kompletteras med andra transportmedel. Därför måste man rida en elefant genom djungeln. Han och Passepartout räddar också en ung Parsi-kvinna med namnet Aouda från sati (självmord på hennes mans begravningsspjäll) och tar med henne på sin resa. Fogg kunde ändå göra det till Allahabad i tid för att få tåget bunden till Calcutta. De träffade en kvinna som heter Aouda i sin resa till Allahabad. Aouda var en Parsi-kvinna från Bombays rika affärsman. Hans utbildning har gjorts på engelska men på grund av hans barnhem var han gift med Bundelkhands äldsta kung. Drottningen vill inte vara sati med sin man. Hon drogs så att hon inte kan motstå.

Vid den tiden fanns en sati-övning i Bundelkhand. I engelska böcker har dronningens namn skrivits som Aouda medan boken översatt på hindi, det sägs vara Abda, men enligt mina Parsi-släktingar är Aouda, Orauda, ​​Ouda eller Abda inte namngiven i Parsis men Aouda är där. Jag föredrar att använda Aouda som nämns i engelska böcker. Fogg försöker spara Aouda. Tågens tjänare tar plats för sin man och medan folket försökte brinna honom står han upp. Folk tror att ett spöke har kommit och på så sätt räddade de Aouda från Allahabad, de tog igen tåget till Calcutta.

Detective Fix fångade Fogg i Calcutta. Men Fogg tog borgen och gick till Hong Kong. Aouda i Hong Kong var tvungen att leva med sina släktingar i Hongkong, men det visar sig att Aoudas släktingar har åkt till Europa. Därför går Fogg framåt med Aura. En av hans ångbåtar var kvar men han började sin resa med den andra ångbåten. Därifrån till San Francisco och sedan till New York med tåg. Ett tåg blir attackerat på vägen och Foggs tjänare tas, gisslan. Mellan alla dessa svårigheter når han Liverpool.

Det fanns en tävling påbörjad mellan Fogg och Detektiv Fix. Slutligen fångade Fix honom igen, men fick också nyheterna att rånaren redan fångats av den lokala polisen. Så han lämnade honom utan val. Fogg räknade dagarna eftersom han måste slutföra sin resa på 80 dagar i alla fall. Han gjorde alla beräkningar för att göra det möjligt. På grund av beräkningen känner han att hans resa är försenad med en dag och han har förlorat vaden. Han lämnade inga pengar så han ber om ursäkt till Aouda att han håller henne i fattigdom. Aouda säger att hon älskar honom och vill gifta sig med honom. Fogg älskade henne också. De bestämmer sig för att gifta sig. Enligt Fogg är den dagen en söndag, men prästen säger att det idag är lördag och inte söndag. Då kommer dimma att förstå att han reste världen från öst till väst och han fick en dags vinst. Då insåg han att han faktiskt vann vadet på en dag. Han går direkt till klubben som han var vinnaren.

Den här boken innehåller uppgifter om platser runt om i världen. Jules själv gick aldrig ut ur Europa, men detaljerna på platserna är helt korrekta. Gör den här boken trovärdig och värt att läsa den. På den tiden trycks även delarna av den här boken i tidningar på så sätt att Fogg skickade dem från olika ställen. Denna beskrivning var så nära verkligheten att folk började förstå att detta är en sann historia. Det är därför det är en favorit och läsbar bok idag.